onsdag 15 februari 2012

Ett dygn

Valparna är nu drygt ett dygn gamla. Vi har alla hunnit vila och sova ut och de små liven lägger på sig vikt och hull. Så fina, så fina allihop! Indra är en riktigt god och lugn mor och var så genom valpningen också.
Nog hade jag med ro väntat att valparna skulle komma till helgen, ganska tidigt men blev lite överraskad även denna gång! Sheila valpade också tidigt men hon hade ju 11 valpar och var verkligen stor. Det där med att beräkna dag för nedkomst kan vara lite klurigt. Dels beroende på när i höglöpet man parar och hur det stämmer med datum för befruktningen. Indra blev parad väldigt sent i sitt höglöp. Strax efter midnatt den 19e parade vi första första gången och räknar vi från den tidpunkten så gick det bra exakt 57 dygn eftersom första valpen kom vid midnatt.

Jag hör ju till den skara som i möjligaste mån gärna vill följa hundens egna instinkter och beteenden och vill berika deras tillvaro med att stimulera ett naturligt beteende de har så vi har skapat en liten lya till Indra. Tak på valplådan och mörkt tyg hängande runt om. Öppningen är vänd från rummet så att det är så lite störning som möjligt när vi rör oss utanför lådan. Även om hon hör oss så slipper hon i alla fall se när vi kommer och går i närheten och har det mörkt dygnet runt. De flesta tikar börjar nog dra sig undan och söka upp avskilda och skyddade platser inför valpningen. Indra sökte sig ner under vår trappa men av praktiska skäl hade vi inte möjlighet att låta henne ha sina valpar där. När vi tog fram valplådan accepterade hon den direkt och drog sig undan dit istället och tillbringade alltmer tid där. Visst har hon kommit stunder på natten och sovit med mig i sängen också men det har varit lite väl trångt och varmt för henne.
"Lyan" får de ha stående på det här viset tills de blir stora nog och börjar röra sig utanför lådan då tar vi bort tyget på sidorna för de kommer ju ändå inte att sitta kvar länge då. Taket får dock vara kvar, där uppe har Indra en liggplats där hon kan vara för sig själv.

En bild från "lyan".
Sedan valparna kom har hon naturligtvis knappt lämnat lådan men på en kort promenad i dag trippade hon så lätt och viftade hela tiden på svansen! Jag släppte henne en stund efter en stig och då rushade hon fram och tillbaka. Verkade tycka det var skönt att kunna röra sig så lätt och smidigt igen. Vår lilla ballerina! Hon tycker inte det är så där väääldigt glamouröst att putsa valparna där bak utan föredrar att tvätta dem om munnen, medan de äter. Indra har alltid varit noga med bordskicket, både sitt eget och andras!

Delar med mig av ett litet filmklipp som i alla fall jag blir på gott humör av att se. Riki, Courtborne Angel of Raphael, min vän Fias hund brukar ju komma och vara hos oss på besök när hans familj inte kan ha honom med sig på resa och våra hundar brukar vara hemma hos dem. Riki är exakt en vecka yngre än Bashshar och trots att de nu är unga vuxna herrar och Riki även hunnit med parningar så blir de sprudlande glada av att se varandra och har så roligt och trevligt tillsammans, ute som inne. Det är vad jag kallar hanar med riktigt trevliga temperament!! Detta filmades nyligen när "Grisha" hämtades hem från Ryssland. Mer om Fia, hennes familj och hundar kan du läsa här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar