lördag 7 april 2012

Förutom att jag tänkte bjuda på en liten bildkavalkad idag så tänker jag på det här med olika värderingar och vad vi anser är viktigt och bra. De senaste dagarna har en man från Kina dykt upp på FB och fått kontakter med hundägare i väst. Han har flera album på sina hundar där man tydligt ser att vi nog har väldigt olika värderingar här. Åtminstone än den mannen, men det sorgliga är att det verkar mer generellt än individuellt där. I album efter album ser man hundar som är underutvecklade i muskler och i dålig kondition, byggda på relativt klena stommar. Rena för all del och inte undernärt magra men en så tragisk syn ändå. Sådana hundar kan man ju också se här i och för sig men inte så illa där an som dessa. När vi brukar se hundar som är smutsiga, magra och underutvecklade och dåligt skötta så brukar det vara så extremt misskötta och smutsiga hundar. Oftast omhändertagna. Så är det inte i det här fallet utan det rör sig om hundar som ställs ut, tydligen ganska framgångsrikt. Mannen är tydligen uppfödare också, även pappa som det verkar. Jag kan inte läsa kinesiska men jag kan tolka foton, därför antar jag att det är på det viset. Det är så många personer, hundratals ägare och uppfödare som reagerat på den här uppfödaren och hans hundar och har skrivit till Kennelklubben i Hong Kong med en vädjan om att förbättra omständigheterna i Kina. Det som är så illa och som man reagerar på är att hundarna, tikarna med sina små valpar och äldre valpar förvaras i burar och de verkar mer eller mindre bo i dem. Gallerburar som inte är övertäckta och framförallt helt utan bäddar! Det finns inget mjukt alls för hundarna att ligga på, bara gallret i botten. Det är väldigt rent. Det känns konstigt att se när man är van att det också brukar vara smutsigt när man ser den här typen av hundhållning. Den här mannen och hans familj, kanske de flesta i Kina (?) verkar tycka att det här är helt normalt och att hundarna har det bra. Att det viktiga är att de är rena och inte svälter.Kanske är det så deras värderingar går.
Den här mannen är en förebild för sina barn. Andras barn, blivande hundägare och kanske blivande uppfödare. Vi får hoppas att Kennelklubben där hörsammar vädjan från väst men kanske är det stora lagändringar som måste till för att ändra djurens förhållanden?
Det är whippets som mannen föder upp, små små nyfödda whippetvalpar med små små oanvända tassar som växer upp på metallgaller, i bästa fall ett lite tätare plastgaller. För mig, med många andra gör det ont att se, för vi har andra värderingar.

Igår morse hämtade Imre ett par av valparna till sin säng och låg och myste. De somnade strax där med honom. Så tycker vi att det är bra, det tycker vi är viktigt. Alltså att valparna föds upp i närheten av oss andra i familjen och att de har det bekvämt, att det för röra sig fritt i stora delar av vårt hem och utveckla sin benstomme och muskulatur. Jag är tacksam idag för att mina barn är uppväxta här i Sverige med våra värderingar. Undrar hur man ser på det i Kina??
Här har ju vi en massa lagar som skall reglera djurens förhållanden. Vi har också hundägarnas och uppfödarnas medlemsorganisation Svenska Kennelklubben med sina regler som skall följas. Det tycker vi är bra här i vårt land att vi kan komma åt dem som inte tar hand om sina hundar efter dessa föreskrifter. Ändå lämnas så stort utrymme för vår hundhållning och vårt sätt att föda upp valpar så att vi individuellt kan välja vad vi tycker är viktigt och bra. I det spelrummet finns förstås också utrymme för att kritisera varandra, de som inte har samma värderingar som mig, om man nu tycker det är intressant och av något värde!

Nu fortsätter vi med lite bilder istället...
Horace och hans underbara lilla tass!
Renn
Foto: Fia Eldh

Riki. Så lugn och fin, signalsäker och trygg bland valparna.
Foto: Fia Eldh

Riki och Evanlyn
Foto: Fia Eldh
Alyss
Foto: Fia Eldh
Ted med Torak
Foto: Fia Eldh

Ted med Alyss
Foto: Fia Eldh
Friends! Neo och Evanlyn
Foto: Fia Eldh
Love! Ted med Yra
Foto: Fia Eldh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar